Contact: enta_butor@indamail.hu  

      Kezdőlap  |  Lakberendezés  |  Galéria |  Árlista  |  Akció  |  Szobaszökőkutak  Elérhetőség
Hogyan lesz egy lakásból otthonEgy lakás legmeghatározóbb eleme maga a berendezés mikéntje - stílusa, illetve a színek harmóniája, a falak, a bútorok, berendezési tárgyak sora, egymásmellettisége.Ha már sikerült kiválasztanunk az egyes helyiségek színét, melyek meghatározzák az egész lakás alaphangulatát, akkor vehetjük figyelembe a bútorok színeit és mindezek együttes harmóniáját az egyéb kiegészítőkkel (szőnyegek, textíliák, függönyök, lámpák, képek stb.). Egyébként is olyan helyiségekben, amelyeket a természet (föld és ég színei) és az emberi lelkület (ld. Színek hatása a személyiségre) mintájára alakítottak ki, ösztönösen jól érezzük magunkat. A lakásban élő, a lakást "használó" emberek életstílusa, munkája, igényszintje, családtagjainak száma eleve meghatározza berendezési tárgyaikat és azok elrendezési módját. Természetszerűleg más berendezés szükségeltetik egy gyermek nélküli párnak, mint egy 4 gyerekes családnak. Persze nemcsak ez meghatározó, hanem az emberek foglalkozása- az, hogy otthon dolgozik- e stb.
Fontos, hogy mennyit tartózkodunk a lakásban pl.: szeretnek-e főzni, mert akkor főszerepet kaphat a konyha és annak berendezése a praktikusság jegyében.
Folytathatnánk a sort lakásunk paramétereit taglalva, de nézzünk néhány általános információt a berendezési tárgyakról, bútorokról.Hogyan is válasszunk, mit vegyünk figyelembe a vásárlás, használat során.


Kanapék, kanapéágyak


Előnyük a sokoldalúság. Használhatjuk ülőalkalmatosságként vagy kihúzhatós változatát ággyá alakítva akár mindennap vagy csak vendégágyként igénybe véve. Kanapénk rejthet még egy funkciót, hogy van ágyneműtartója. Hasznos és üde színfoltja lehet nappalinknak, mert mutatós és praktikus egyaránt. Nagyon sokféle változatban kapható, és egyáltalán nem mellékes, hogy mellé megkaphatjuk foteljeinket, még inkább fokozva a hatást.


Ágyak, franciaágyak


Az alvás minősége meghatározza egészségünket, s ezáltal közérzetünket; tehát jól körültekintően vásároljunk ágyat.
Fontos a méret: az ágy mérete, illetve a hálószobánk mérete. Elsősorban azt vegyük figyelembe, hogy elférünk- e kényelmesen az ágyon, megfelel- e a szélessége és a hosszúsága.
Fontos szempont lehet még az ágyneműtartó; szükséges- e vagy van- e egyáltalán az ágyban. Egy alacsony "Futon" ágyhoz - mivel nincs ágyneműtartója - szerezzünk be egy kisszekrényt vagy ágyneműtartó komódot.
Mielőtt megvennénk egy ágyat, először is még az áruházban nézzük meg az ágybetét keménységét, rugózását. Üljünk rá, vagy ha lehet feküdjünk is rá felvéve az alvás közbeni leggyakoribb testhelyzetünket, és így "teszteljük" az ágyban lévő matracot.


Ágybetétek, matracok


Ma már a gyártók rendkívül sokféle minőségű, rugózású és töltésű matracot kínálnak; éppen ezért legyünk nagyon körültekintőek vásárláskor.
Egy matrac legfontosabb tulajdonsága, hogy tartja a gerincoszlopot, így biztosítja az optimális éjszakai pihenés alapját. A kemény ágy nem engedi a gerincet meghajolni, nyomás keletkezik a vállaknál, a csípőnél, reggelre pedig elgémberedve, fájdalommal ébredhetünk.Túl puha fekhely esetében pedig a gerincoszlop belesüpped a matracba, az izmok megfeszülnek, és szintén fájdalommal a derekunkban kelhetünk fel.
A jól kiválasztott matrac, ágyrács segíti a pihenésünket, jó alvást biztosít, így teszi lehetővé a szervezet regenerálódását.


Fenyőbútorok


Akik szeretik a természetes dolgokat, és színeket, azoknak ajánljuk a fenyőfából készült, szép vonalvezetésű bútorokat.
Akárcsak a kisbútoroknál végtelen számban és formában kombinálhatók egymással az elemek. Ugyanúgy összeállíthatunk nappalit, hálót, előszobát, gyermekszobát stb.
Rengeteg elemből válogathatunk, s mint az eddig leírtaknál, ugyanúgy itt is figyelembe kell vennünk a család, a gyermek igényeit. Eme bútorfajtákat általában a skandináv stílus szerelmesei részesítik előnyben. Ízlésesen társítható más natúr bútorokkal de, hogy ne legyen túl egyhangú, apró színes tárgyakkal, drapériával jól kiegészíthetjük.
Bárhová is tegyük őket a lakásba a lényeg, hogy a természetet sugározzák.
Natúr, lakkozatlan változatát különféle pácokkal tehetjük vidámabbá, változatossá.


Fotelek


Ismét csak az a kérdés, mire is vennénk igénybe a foteleket.Olvasásra, tévézésre, egyszóval pihenésre, "vendégfogadásra", tehát nem mindennapi használatra.
Ha szeretünk olvasni, tévét nézni, akkor nem elhanyagolható szempont, hogy jól párnázott, nagyméretű, lehetőleg fejtámlás és karfás kialakításút válasszunk. Mindezek mellett fontos az is, hogy ha hosszabb időt töltünk egyhelyben , akkor tartsa a gerincoszlopot, így biztosítva az optimális üléshelyzetet.
Általában azonban nem önmagában vásárolunk fotelt, hanem ülőgarnitúrához, kanapéhoz. Nagyobb (polgári) lakásba ajánlhatjuk a bőrborítású, nemesebb darabokat, mert azok itt érvényesülnek igazán.
A lényeg, hogy vásárláskor próbáljuk ki, ne legyünk nagyvonalúak, mert önmagunknak okozhatunk kényelmetlen pillanatokat. Színe, formája, kárpitozása rengeteg variációt kínál, csak győzzük a válogatást.


Dohányzóasztalok


Csak dekoratív tárgyként használjuk, vagy funkciójának megfelelően!Ha sok folyóiratot olvasunk, akkor lehetőleg olyat válasszunk, melynek van alsó tárolója, újságtartója, így ott elrejthetjük újságainkat, és az asztal tetején rend lesz.
Figyelem! Ha van kisgyermek a házban gondoljunk arra, hogy lekerekített sarkú asztalt tegyünk a szobába, mert így elkerülhetjük a balesetet.

© 2008 www.szobaszokokut.hu