Contact: enta_butor@indamail.hu  

      Kezdőlap  |  Lakberendezés  |  Galéria |  Árlista  |  Akció  |  Szobaszökőkutak  ElérhetőségA lakótér feng shuijaHa olvassuk a népszerű magazinokat, nézzük a tévét, szörfözünk a világhálón, vagy látogatjuk kedvenc könyvesboltunkat, valószínűleg ismerősen cseng számunkra a "feng shui" kifejezés, ami a lakóterület megtervezésének művészetére és tudományára utal.
Ez az ősrégi, kínai módszer egyre népszerűbb Nyugaton, mivel a stresszben élő, hajszolt életmódot követő európaiak, amerikaiak, kanadaiak egyre inkább keresik a környezettel való harmónia megteremtésének módozatait. Belsőépítészek, lakberendezők egyre gyakrabban alkalmazzák az "elhelyezés művészeteként" is emlegetett feng shui módszereit.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindez csupán a belső lakberendezés eszköze. Témaköre nem korlátozható csupán az otthoni vagy irodai bútorokra és azok elrendezésére. Mindazonáltal, a szabályos szögek, az ajtók, ablakok elhelyezése, bizonyos színkombinációk, a bútorok különböző elhelyezése elősegítheti, vagy éppen akadályozhatja a minden dolgot körülvevő, alapvető energia - más néven csi - állandó, folyamatos áramlását lakóhelyünkön és munkahelyünkön egyaránt.
Tehát, ha pozitív energiát kívánunk létrehozni otthonunkban, következzenek hozzá az alapvető feng shui útmutatások.

A hálószoba

Mivel az emberek életük egyharmadát alvással töltik, és mivel a jótékony alvás egyike a jó egészség legfontosabb jellemzőinek, érdemes kiemelt figyelmet fordítani hálószobánk megtervezésére. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hálószobában nem mindenki visel pizsamát, így azt célszerű puha kárpit és szőnyeg együttesével berendezni, amihez fabútor társul. A fém túlontúl durva és kemény a hálószobához. Másik fontos dolog, hogy meghatározzuk az ágy helyzetét az ajtóhoz, ablakokhoz, falakhoz viszonyítva.

Ajtó

A feng shui elmélete szerint fontos, hogy azonnal, még az ágyból láthassunk mindenkit, aki belép. Ha az ajtó az ágy fejére vagy mögé nyílik, az ajtóból áramló, erős energia betegséget okozhat.

Ablak

Az ágyat csendes, biztonságos és huzatmentes helyre kell tenni. Kínában úgy hiszik, az ablak felől jövő hűvös áramlás még az egészséges embereknél is fejfájáshoz vezet. Akik kénytelenek az ágyat az ablak közelébe tenni, a következő útmutatóban némi segítséget találnak arra nézve, milyen a megfelelő távolság az ágy és az ablak között.

  1. Délkeletre néző ablak esetén: 1 méter
  2. Északnyugatra néző ablak esetén: 2 méter
  3. Ablak, alatta fűtőberendezéssel: 1 méter
  4. Ablak, alatta légkondicionálóval: 2 méter
  5. Ágy, baldachinszerű körfüggönnyel: 1 méter
  6. Ágy, baldachin nélkül: 2 méter

Falak

Az ágyakat lehetőleg úgy helyezzük el, hogy az fejtámlájával a falnak támaszkodjon. Ez az ott alvónak erős és biztonságos csit biztosít. Ha ez nem megoldható, akkor törekedjünk arra, hogy ágyunk egyik oldalával támaszkodjon a falnak, így a falnak támaszkodó oldal adhat biztonságérzetet. Semmiképp ne tegyük az ágyat a szoba közepére! Ezt az elhelyezést a feng shui "lebegőnek" tartja, ami labilis légkört és szorongást eredményez a hálószobában.
A hálószoba bútorzatában - gyakoriságát tekintve - az ágy után a toalettasztal következik. E tárgy jelentéskörét kiterjeszthetjük a hagyományos fésülködőasztalokra, az alacsony, fiókos szekrényekre és hasonló bútorokra is.

BútorokTágas, nyitott térséget alakítsunk ki - ez a bőség érzetét kelti. A túl nagy asztal, zsúfolt berendezés megakadályozza, hogy pozitív csi töltse ki a teret, ugyanakkor a negatív csit arra készteti, hogy ott időzzön, rontva ezzel az étkezés élvezetét. Fontos, hogy természetes, natúr anyagú bútorok vegyenek körül. Kerülni kell a fémek és a gyorsétkező-hangulatú berendezés használatát.
A nappali


A feng shui mesterei azt ajánlják, hogy nappalinkat lekerekített sarkú bútorzattal és szőnyegekkel rendezzük be, egyrészt, mert a kerek forma a pénz szimbóluma, másrészt, mert így kikerülhetők az éles szögek, amit sának neveznek. Ezek az éles kiszögellések úgynevezett "mérgezett nyilak", melyek negatív energiát tartalmaznak, így érthető, hogy minden feng shui-mester amellett kardoskodik, hogy ha van rá mód, semlegesítsük ezeket. A sa energiáját blokkolhatjuk, ha a szögletek elé valamilyen bútort, vagy egy nagyobb növényt, cserepes virágot helyezünk. Bútoraink elhelyezésekor figyeljünk arra is, hogy azok tompaszöget zárjanak be egymással, ezzel is csökkentve az esetleges sák számát. Jó, ha kerek vagy ovális asztalok mellett ülünk, mert ezek az alakzatok segítik a társalgást. Ha szögletes asztalunk van, azt lefedhetjük egy terítővel. A TV készüléket igyekezzünk valahogyan belemosni a környezetbe, hogy ha ki van kapcsolva, ne uralja túlságosan a nappali terét, "lényét" semlegesíthetjük köréje rakott szobanövényekkel, dísztárgyakkal. Fontos, hogy a nappaliban ne használjunk beépített bútorokat, mert ez idővel rutinos, unalmas, egyhangú életet eredményez.

© 2008 www.szobaszokokut.hu