Contact: enta_butor@indamail.hu  

      Kezdőlap  |  Lakberendezés  |  Galéria |  Árlista  |  Akció  |  Szobaszökőkutak  Elérhetőség
Hogyan rendezzem be?Nappali bútor


A nappali a közösségi élet helyszíne. A nappali jellemzően a lakás legnagyobb helyisége. Általában több funkcióval bír: beszélgetésre, passzív időtöltésre (TV nézés, zenehallgatás), időnként étkezésre, munkavégzésre, játékra, vagy elmélyült magányra egyaránt megfelelőnek kell lennie. Itt fogadjuk vendégeinket és itt éljük a magunk közösségi életét.
A berendezéskor fontos felmérni, hogy a fent felsorolt funkciók közül melyek lesznek hangsúlyosak: így a bútorok kiválasztásakor szem előtt kell tartani a gyerekek, esetleges házi kedvencek, de a lakásban élő összes ember, jellemző időtöltéseihez kapcsolódó igényeket, szükségeket.
Egyes esetekben célszerű a tevékenységeknek megfelelően jelképesen leválasztani részeket. A nappali legyen mindenki számára könnyen megközelíthető, ha van használjuk ki a terasz adta lehetőséget és „hosszabbítsuk meg” kifelé lakóterünket. A berendezés színeiben, formáiban idomuljon lakásunk jellegéhez és törekedjünk arra, hogy ha sok is a bútor, a közlekedés ne legyen nehézkes. Tartsuk mindig szem előtt, hogy a nappali legnagyobb erénye a tágasság, levegősség.


Előszoba bútor


Lakásunk bemutatkozása az előszoba. Ide lép be minden kedves barát, családtag, új ismerős, innen vezetjük őket tovább lakásunk egyéb területeire. Az első benyomás tudat alatt is meghatározza viszonyulásunkat.
Gyerekkorunkból mindannyian emlékszünk egyes ismerősök lakásainak jellegzetes szagára, levegőjére, amit már a belépés izgalmas pillanatában megéreztünk, és sűrítve tartalmazta mindazt az élményt, ami a lakáshoz kötődött.
Az előszoba tehát az első benyomások helyszíne, ugyanakkor több olyan funkciója van, amit a bútorozáskor mindenképpen figyelembe kell venni.
Először is, az előszoba „öltöző” – itt vetjük le vagy vesszük fel kabátunkat, cipőnket. Elengedhetetlen kellék a tükör, valamint a kellő mennyiségű fény. A szintén alapvető szükségességű fogasokat, cipőtartókat pedig úgy helyezzük el, hogy figyelembe vesszük: az előszoba egyben forgalmas „közlekedő folyosó” is, valamint lakásunk „kapuja”.Ifjúsági bútor


Ez az a hely, ahol a gyermek biztonságban érzi magát, a kamasz ábrándozva tölti az idejét vagy éppen a haverokkal „lóg”. Mi lehet fontos gyermekünk számára? A változatosság, alakíthatóság, színesség vagy éppen az egyszerűség. Ez mind attól függ – ahogy nálunk felnőtteknél is – hogy milyen a személyiségünk és ízlésvilágunk. Ezért fontos, hogy olyan bútorok közül választhassunk, ahol az elemek tetszés szerint variálhatók, a színek skáláján mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt, így egyéniségéhez igazíthatja kis birodalmát. Válasszuk szét a kisgyermek és kamasz kategóriákat, hiszen mindkét csoportnak más és más bútorokra van szüksége!
A gyermek a lekerekített - ezáltal biztonságos, esetleg meseszerű formákra voksol. Ide tartoznak a nagy fogantyús, kisméretű szekrények, emeletes ágyak, alacsony polcok és komódok, míg a kamasz azon gondolkodik hova tegye a hifit vagy éppen a számítógépet, tehát polcra, szekrénysorra, íróasztalra, formatervezett ágyra van szüksége.
Vonjuk be gyermekünket a választásba és hallgassuk meg igényét, hiszen ez lesz az Ő élettere, ahol a nap nagy részét eltölti – játszik, tanul, kikapcsolódik – és nem utolsó sorban itt hajtja álomra a fejét, ezért is olyan fontos, hogy otthonosan érezze magát szobájában.


Hálószoba bútor


A hálószoba csak a miénk. A hálószoba olyan, mint lelkünk legbensőbb zuga: a visszavonulást, a pihenést, az intimitást kell szolgálnia. A hálószobának az abban élőket kell tökéletesen kiszolgálni. Ha jól akarjuk érezni magunkat benne, fontos szerepe van az egyéniségünknek megfelelő színek, dizájn elemek kiválasztásának.
Az ágyunk legyen megfelelő méretű, kényelmes. A fekvőhely kiválasztásakor legyünk körültekintők egészségügyi szempontból is: elvégre életünk csaknem egyharmadát itt fogjuk tölteni. A hálószobában van a helye a ruhásszekrénynek, esetleg komódnak, fésülködő asztalkának is. A világítás legyen meghitt.
A berendezési tárgyakat úgy válogassuk meg, hogy tökéletesen szolgálják az igényeinket, ugyanakkor hangulatuk lehetővé tegye, hogy egy fárasztó nap után szívesen vonuljunk vissza legbensőbb helyiségünkbe.


© 2008 www.szobaszokokut.hu